NYHETER

SUP Nybörjare abonnemang

WINGFOIL T-SHIRT

Du slösar väl inte bort blåsiga dagar på jobbet? "Don´t Waste Windy days at Work" T-Shirt visar tydligt din wingfoilfilosofi gentemot arbetsgivare och kunder.

Var konsekvent, de kommer inom tid förstå att du blir en bättre människa på alla sätt och vis bara du får ta vara på de blåsiga dagarna.

Vi syns på vattnet!





SUP Nybörjare abonnemang

FÖRSTA INTRYCKET AV FREEWING N-TEAM

N-Team är Freeewings premiumvinge. Leading edge och strut är konstruerade med materialet Hookipa. Lätt och superstyvt. Duken är Ultra X Canopy som också är ett lätt material men franmför allt ska det vara minimalt töjning, även över tid.

6m2 som vi testat har inga fönster och väger 2,3 kg. Fönster finns som tillval och ökar vikten något och förmodligen lite mindre motståndskraftig mot töjning.

6m2 pumpas till 9 PSI och redan på landbacken känner man lätt och styvheten i vingen. 

Vindarna var klassiska Trälhavsvindar med 0-7 m/s. Det första som är påtagligt är att det är svårare att pumpa igång jämfört med vår favoritvinnge Ozone Flux. N-Team har väldigt lite flex i vintgspetsarna så man får använda sig av en pumpningsteknik som är mer rapp och högre i frekvens. Vi ska testa att minska trycket lite i leading edge vid marginella förhållanden för att få lite mer flex och pumpvänlighet.

Av det vi hann känna i går skulle vi för Stockholmsförhållanden, lätt vind och en kroppsvikt på 90 kg velat haft en storlek större vinge, typ 6,5 men den finns inte i större än 6. I vindbyarna kommmer vingen till sin rätt. Den här vingen börjar påminna och racesegel för vindsurfing. Superstyv, inte minsta tendens till bukvandring ger en superstabil vinge. Byarna peakade på 6-7 m/s och då känns den kanonbra och vi förmodar att top end på den här vingen sträcker sig en bit över 10 m/s

Minus- Leachen till vingen är för kort. Det här ser vi från fler tillverkare. Kanske är det personligt men med kort leash ökar risken för att den fastnar någonstas i manövrar. Ozone har föredömligt bra midjeleashar av den längre sorten. Vi anser att man ska kunna leta sig ut till vingspetsen utan att leashen börjar strama när man ska vända vinge rätt i vattnet. Det går givetvis byta leashen till sin favoritleash. 

Priset för 6m2 är ca 25.000:- och vi förmodar att det framför allt är Hookipa materialet som gör att den drar iväg i pris. 

Testerna fortsätter och vi ser fram emot att testa den i hårdare vindar.

Finns för test och den dyker upp i vår webshop inom kort.

Mer info: The FreeWing N-TEAM is Here » Freestyle & Wave Riding Wing





SUP Nybörjare abonnemang

EPASSI

Nu kan du betala både kurser och abonnemang med Epassi! 

Använd dig av friskvårdsbidraget till något riktigt roligt i år. Gå en kurs i Wingfoil! Blir du riktigt biten kan du fortsätta Wingfoila utan att behöva köpa egen utrustning med våra abonnmang.

Vi syns på vattnet!

https://services.epassi.se/ui/merchant-search...

SUP Nybörjare abonnemang

NYA NYBÖRJARBRÄDOR

Helgen bjöd på lätta vindar ca 3-5 m/s. Passade på att prova några av de nya brädorna i poolen.

Starboard Wingboard 115 & 140 liter. De här brädorna är riktigt lättseglade. Riktningsstabila, balanserade i ickefoilande läge, lätta att ta höjd mot vinden med. Bra glid i vattnet innan man kommer upp på folien gör det mycket enklare att komma igång jämfört med förra årets brädor.

De här kommer underlätta inlärningen ganska mycket gissar vi på och det är de här vi kommer ha på nybörjarkurserna. Kommer nya foilar till brädorna också under våren.

Mer info om brädorna: WINGBOARD 50-140 LITER LITE TECH (osterskarsvattensportcenter.se)

SUP Nybörjare abonnemang

WICEBOARD

Wingboard för is.

Den här kommer inom kort finnas tillgänglig i H2oSportpool för dig som har Wingfoilabonnemang. Är du sugen på en egen hittar du den i webshopen.

Wiceboard är en bräda för issegling med vinge (eller kite). Den har fyra medar och du styr den som en skateboard. Lite klurigare än skridskor men mer likt wingfoil på vattnet och bra för att öva in fotbyten och andra manövrar.

Stabil i höga farter men även bibehållen svängprestanda i lägre hastigheter. Utprovad för seglare upp till över 100 kg.

Framtagen av Sharp4 -en av världens ledande tillverkare av isbrädor. Handbyggd i Sverige.

SUP Nybörjare abonnemang

VAD ÄR SURFSKI?

Kul att det börjar komma in frågor om Surfski.

Trots att sporten funnits i Sverige i över 10 år är den ganska okänd för de flesta. Vi har två st som vi kan lägga in i poolen om intresset är tillräckligt stort.

Kortfattat är Surfski en kajak som är avsedd för paddling på havet, företrädesvis i medvind och vågor men den är utmärkt även för paddling på plattvatten och du kan paddla betydligt snabbare än en havskajak, Sittbrunnen är självlänsande så den är säkrare en tex en havskajak. Välter du och ramlar ur klättrar man upp i Surfskin igen. Du behöver inte kunna eskimåsväng. Det blir vatten i sittbrunnen men så fort du börjar paddla länsas vattnet bort.

Som träningsform är Surfski suveränt och du stärker i stort sett hela kroppen, framförallt rygg och bål. De surfskis vi har är avancerade och du kommer att ha en utmaning med balansen i början. Perfekt aktivitet om det inte blåser.

Trälhavet kan ge surfbara vågor när det blåser ost-sydost. Då får man paddla mot vinden ett tag och sen kan man få fin surf tillbaka, lite som att gå på en topptur. När inte vinden ger vågor kan man paddla ut till farleden och vänta in färjor och Vaxholmsbåtar. På deras vågor kan man få riktigt bra surf med farter upp till 12-13 knop.

Utgångsläget från Österskär är riktigt bra och det går att variera turerna. Vill du träna plattvatten paddlar man in tex i Åkers kanal upp till slussen och tillbaka. En tur på ca 9 km. Resarö runt, en tur till Vaxholm eller ut till öarna utanför farleden ligger också lättillgänglligt.Vi har en grundkurs som ger dig tillräcklig kunskap att kunna träna vidare själv: https://www.osterskarsvattensportcenter.se/wingfoilsh.../...Film: https://fb.watch/pJLfjQoiRp/


SUP Nybörjare abonnemang

ÄR LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR ATT BETRAKTA SOM VATTENSPORT?

Kanske inte, men det är ju fruset vatten så vi säger att det är så. Och vi måste ha något kul att göra när isarna är fina men vinden lyser med sin frånvaro.

.Vi har valt att marknadsföra endast en modell av skridsko, Skyllemarks Orange bara för att den är så galet mycket roligare att åka på än allt annat vi testat.

Den är avsedd för att köras med skatepjäxor och åkningen blir superenkel, stabil och livlig. Och bäst av allt är att du inte behöver vara speciellt duktig på att åka för att få ut något av dem.

Har du tidigare haft bekymmer med stabilitet i vristerna kommer du bli förvånad över stabiliteten och du kan fokusera på framåtdrivningen.

Finns för test om du blir nyfiken.

Magiskt filmklipp: https://youtu.be/af52P7HUWrQ?si=mYbfrJggyKAniuPh

Webshop: https://www.osterskarsvattensportcenter.se/wingfoilsh.../...

SUP Nybörjare abonnemang

ÄR DET FÖR BRA FÖR ATT VARA SANT?

Ibland glömmer vi själva bort hur bra våra abonnemang är.

I ett Wingfoilabonnemang Standard får du tillgång till 6-7 olika wingfoilbrädor från 95 - 160 Liter, en himla massa foilvingar från 850 - 2100 cm2, en mängd olika segelvingar från 4-7 m2, Pumfoilbräda och en Downwindbräda för SUP-foil och Wingfoil och vanliga SUP:ar. Finns det tillräcklig med intresse kan vi även addera två Surfskis (sök om du inte vet vad det är) till poolen också, perfekt när det inte blåser och grymt bra träning . Vi har kurser i det också.

Under vintern har du tillgång till segelvingarna + Wingskates och Wiceboard. Sjukt bra och allt detta för endast 5.699:-/kalenderår och du kan dessutom utnyttja friskvårdsbidraget till abonnemangen.

Med andra ord finns det alltid saker att leka med oavsett tid på året.

Lek med tanken att du själv skulle investera i alla dessa leksaker så får du slanta upp ett gäng hundratusenlappar. Nu är det två halvgalningar som gjort det åt dig så passa på att teckna ett abonnemang innan dessa farbröder kommer på att det är lite för bra för att vara sant.

Du kanske inte kan Wingsurfa ännu! Lugn, den biten ordnar vi också. Vi är förmodligen den Wingsurfskolan som har haft flest elever i Sverige de senaste året så du får en riktigt bra start på dit kommande Wingsurfliv.

Gå en kurs, fortsätt med ett abonnemang och kom med i Stockholms största community av Wingfoilare.

Vi syns på vattnet, i fast eller flytande form !

https://www.osterskarsvattensportcenter.se/wingfoilsh.../...


SUP Nybörjare abonnemang

NU HAR VI WINGSK8 V2 I LAGER!

WINGSK8 är en skridsko framtagen för att segla med vinge (eller kite) på isen.  Konstruktionen i kombination med slalompjäxor ger hög satbilitet och även om du inte är en van skridskoåkare kommer du enklet att kunna vinga på isen. Faktum är att om du inte redan kan vingfoila på vattnet så är det här det enklaste sättet att lära dig vinga på. DU får in vinghanteringen i muskelminnet och när du sedan fortsätter på vattnet har du ett moment mindre att tänka på. Har du ett wingfoilabonnemang (både standard och premium) hos oss kommer det att ingå att du kan boka skridskor och vinge under vintern. Har du inget abonnemang bjuder vi på en vingskatekurs om du köper abonnemanget innan den 15:e januari (värde 1.190:-).

De här skridskorna använder vid kurserna också.

Här kan du läsa om skridskorna, de olika abonnemangen och kurserna.

Wingsk8 V2 (osterskarsvattensportcenter.se)

Abonnemang H2o Sportpool (osterskarsvattensportcenter.se)

WINGSKATEKURS (osterskarsvattensportcenter.se)

Wingfoilkurser (osterskarsvattensportcenter.se)

SUP Nybörjare abonnemang

FINNS DET ETT MILJÖENGAGEMANG I SURFBRANSCHEN OCH VÄRDERAR DU SOM KÖPARE DET?

Vi erkänner att vi inte direkt tänker på några miljöaspekter när vi står och dreglar över nya surfleksaker. Men det finns tillverkare som har ett stort engagemang och kompenserar för en del av miljöbelastningen som våra leksaker skapar. Så ett litet steg som konsument kan vara att stötta dem med engagemanget. 

Starboard är en av världens ledande tillverkare av stand up paddle boards (SUP), surfing och vindsurfing utrustning. Företaget är känt för sina innovativa produkter och har också gjort sig känt för sitt starka miljöengagemang.

For every board Starboard plants 3 mangrove trees with Worldview International Foundation.Each tree absorbs 673kg of CO2 during its first 25 years.50% of absorption goes towards offsetting this board & 50% is secured as carbon credits to fund livelihood projects in Myanmar.The average emission from a Starboard board is 100 kg CO2.By planting 3 trees per board we offset this 10 x over. The Wingboard has an average carbon footprint of 130.6 kg per board.

1.4 kg of trash is collected per board by starboard pop crews at beaches in Thailand & Myanmar.Globally, an individual is responsible for 1.4 kg of plastic reaching the ocean every year.Starboard balances this amount for our customers.The Wingboard has an average plastic content of 11.8 kg per board.

Starboards miljöengagemang sträcker sig över flera områden, inklusive hållbar produktion och återvinning av material, samt deltagande i projekt som syftar till att skydda våra hav och bevara den biologiska mångfalden.

Dessutom är Starboard engagerade i att minska användningen av plast i deras produkter. Genom att använda sig av tekniker och material som minimerar plastanvändningen har företaget bidragit till att minska miljöpåverkan. De strävar också efter att använda återvunnet material när det är möjligt och är en del av en global rörelse för att minska plastavfallet i våra hav.

För att bidra till skyddet av våra hav och bevara den biologiska mångfalden deltar Starboard aktivt i projekt som arbetar för detta syfte. De samarbetar med organisationer som Sustainable Surf och The Plastic Soup Foundation för att stödja och delta i projekt som syftar till att rena våra hav och minska mängden plastavfall. Starboard är också engagerade i projekten Blue Carbon och SeaTrees, som jobbar för att bevara våtmarker och mangroveträsk som är viktiga för att skydda kustmiljöer och bekämpa klimatförändringar.

Företagets miljöengagemang har fått stor uppmärksamhet och hyllningar från både kunder och branschen. Starboard har tilldelats flera priser för sina insatser inom hållbarhet och innovation, inklusive Sustainable Surf Industry of the Year och Outdoor Industry Award.

Genom sitt miljöengagemang har Starboard visat att det är möjligt att driva ett framgångsrikt företag samtidigt som man tar ansvar för miljön. Genom att använda sig av biomaterial, minimera användningen av plast och delta i projekt för att skydda våra hav, har Starboard satt en hög standard för miljöansvar inom vattensportindustrin.

SUP Nybörjare abonnemang

SPOTGUIDE

Här ligger centret.

Parkering finns i anslutning till centret och restaurangen. Under sommarmånaderna är det max 4 timmars parkering. Vid vändplanen finns parkeringar utan tidsbegränsning i dagsläget (2023)

Riggytan är framför det gula huset/centret. Under högsommaren kan det vara trångt med badgäster på stranden. Visa hänsyn och var försiktig så att du inte skadar någon. Ligger de i vägen be dem snällt att flytta sig så att du kan sjösätta säkert.

I och urstigning ur vattnet sker utefter vasskanten till vänster när du tittar ut över vattnet. X:en markerar en stenkista (markerade med bojar under säsong men beakta att bojarna inte alltid är precisa). Håll dig borta från den för att undvika person och materialskador. Hoppa aldrig av brädan utan kryp av. Det finns föremål på botten som du kan skada dig på. Utefter vasskanten mot öster är det långgrunt och dyigt och under de varma månaderna är det gott om slingerväxter som fastnar i foilen. Vid nödfall kan man ta sig i land utmed den här sträckan.

För vindprognoser finns flertalet appar. Windy är en av dem och den tycker vi stämmer bra och den ger en tydlig grafik av spoten, vindriktning och styrka.

För vind i realtid finns appen Viva Sjöfartsverket. Det finns en vindstation som heter Östra Älgögrund som ligger i närheten av spoten och ger en bra indikation av vindläget.

Vindriktningar. Ost-sydost är de vindriktningar som ger jämnast vindar och det blir också som mest vågor. Är du ovan blåser du inte utåt farleden på de här riktningarna. Börjar du driva in mot Tunaviken försök att ta dig in innan sjöräddningens brygga. Efter den är det mest privata sjötomter varav vissa ägare ej uppskattar oväntat besök.

Syd är rak pålandsvind och du behöver paddla ut en bit innan du kan starta. Plattvatten och byigt. Bäst vind får du i en linje syd/nord från Resarö Ström.

Sydväst - Nordväst blir byigt och platt vatten. Bäst vind får man om man ger sig ut en bit på Trälhavet och du får kryssa tillbaka.

Nord är rak frånlandsvind och du bör kunna kryssa för att ta dig hem igen eller vara beredd på att paddla. Nära stranden är det ont om vind och snurrigt. Bäst vind får man i en nordsydlig linje mellan Lindholmsviken och Resarö Ström.

SUP Nybörjare abonnemang

WINGFOILABONNEMANG SOM GER FRI WINGSURF HELA 2024 2024!https://www.osterskarsvattensportcenter.se/wingfoilsh.../...#wingfoil#wingsurf#friskvårdsbidrag#julklappstips 

Vi vill göra det så enkelt som möjligt för dig att komma igång och fortsätta med vattensport.

H2o Sport Pool ger dig möjlighet till att få tillgång till mycket av det senaste inom vattensport utan att varken behöva äga det eller trassla med logistik.

Utrustningen förvaras på centret i Österskär för snabb access till vattnet. Wingfoilbrädorna hänger på väggen med färdigmonterade foilar. Ta på dig våtdräkten och pumpa vingen sen är du klar för att winga. Grymt tidseffektivt!

Beroende på vilka vattensporter du vill utöva köper du ett säsongskort för en eller flera sporter sen bokar du in dina pass.

Abonnemangen köps per kalenderår.

Så här fungerar abonnemanget

Säsongskorten är berättigade till friskvårdsbidrag.

SUP Nybörjare abonnemang

NY UTRUSTNING TILL POOLEN

Vi börjar stegvis byta ut merparten av utrustningen i H2oSportpool. Under morgondagen får vi leverans av 2024 års modeller av Starboard Wingboard och Take Off. 140, 115 och 95 liters. De här kommer att finnas i Standardabonnemangen. Vi fyller på med några vingar också. För dig som hellre skaffar egen utrustning istället för abonnemang kommer de här produkterna snart upp i webshopen.Var beredd på att det kan vara lite stökigt med bokningar och rent fysiskt på centret under helgen då vi inte vet hur långt vi hinner byta utrustningen under morgondagen.Kom förbi och kläm och känn om du är nyfiken.Info om utrustningen:Starboard Wingboard: https://foilboard.star-board.com/wingboards/wingboard-foil/Starboard Take Off: https://foilboard.star-board.com/win.../take-off-foil-board/Freewing: https://freewing.star-board.com/wings/freewing-air/#wingfoil#h2osportpool#StarboardWing#freewing

SUP Nybörjare abonnemang

OZONE FLUX

Vi har kört Ozone Flux 5,7m2 sedan början av juli och som vanligt tar det tid för oss att komma med omdömen då det tar tid att segla in sig på ny utrustning och ärligt talat var vi inte imponerade i början.Ozones vingar produceras ”On Demand” i deras egna fabrik och leveranstiden är ca 4 veckor från beställning. Det här borgar för hög kvalite och att det förmodligen inte kommer några prisdumpar pga för stora lager. Det borde vara bra för andrahandsvärdet. Vingen levereras med midjeleash som är generöst tilltagen i längd vilket underlättar i manövrar.Det är mycket teknik insydd i vingen. Här kan du läsa mer om det: https://ozonekites.com/wings/flux-v1-racing/Här kan du beställa den: https://www.osterskarsvattensportcenter.se/wingfoilsh.../...Det man märker direkt när man börjar segla med vingen är kraften och manöverbarheten. Det är mycket ”Power” i vingen och bra bottendrag. Andra vingar vi testat med bra bottendrag har snabbt blivit tunga och obalanserade med bukvandring när man börjar bli överriggad. Fluxen har inte dessa tendenser, den är grymt välbalanserad i hela registret.Vikten på oss som testat vingen är 90kg+, brädor 75 och 90 liter, Axis Foil HM-mast med 899 framvinge på ca 850 cm2.Bottendrag/pump: Lätt att pumpa igång med och man får bra respons från vingspetsarna som flexar fint i pumpen. Med bra teknik kommer man i gång runt 4-5m/s med ovanstående utrustning.Övre vindregister: På plattvatten kör vi den upp till runt 10 m/s och då är den fortfarande helt balanseradHöjdtagning/kryss: Vi har inga mätinstrument el dylikt att kolla kryssvinklar, vmg etc men känslan är att kryssvinklarna är bättre än tidigare testade vingar. För att få ut optimalt ur vingen på kryss rekommenderas hängsele. Det här gäller givetvis alla vingar men blir mer påtagligt desto mer power det är i vingen. Fart: Återigen inga mätningar men det känns som den snabbaste vingen vi testat.Slag: Här skiljer sig Fluxen avsevärt från alla andra vingar vi testat. När du ska få över vingen till den nya bogen går Fluxen som på autopilot. När vi gått tillbaka till andra vingar får man känslan av att fastna med vingen i horisontalläge och man får tvinga ner den på nya sidan. Det här handlar självklart om att lära sig sin vinges beteende och få in det i muskelminnet men när man går tillbaka till Fluxen är det som en dröm i slagen. Vad det här beror på vet vi inte riktigt men vi gissar på att High Aspect designen med bakåtsvepta och spetsiga vingspetsar gör att den kommer över på nya sidan med litet motstånd. Formstabilitet över tid: Flera av våra tidigare vingar har tappat formen väldigt snabbt och vingen börjar ”baga”. Några av de billigare varianterna har tappat formen efter mindre än 20 timmars användning. En ”bagig ” vinge är inte roligt att segla med. Fluxen är seglad regelbundet under 4 månader nu och den känns fortfarande som ny. Önskemål: Det enda som vi skulle vilja ändra är distansen mellan handtagen där vi skulle önska en kortare distans. För själva seglingen är det inte ett bekymmer men när man kopplar på hängselelinan blir det väldigt brett mellan fästpunkterna. En kortare distans mellan infästningarna ger mer känsla i vingtrimmet. Har du vindsurfat vet du vad det handlar om. Man kan lösa det här genom att sätta en extralina mellan handtagen men det hade varit mer ”cleant” utan.Är det här våran favoritvinge nu? Absolut!Blir du nyfiken, kom ner och testa!

SUP Nybörjare abonnemang

TEST STARBOARD TAKE OFF 95 LIITER

Första intryck, Test med Axis 899 (ca 850 cm2) frontvinge, 90 cm HM mast och Ozone Flux 5,7. Åkarvikt + 90 kg. Vind 4-10 m/sStarboard har en volymfördelning där de lägger mycket av volymen ute i kanterna samtidigt som däcket där du har fötterna är nedsänkt/konkavt för att få bättre kontakt med foilen. Den här brädan som ligger i Standardpoolen är Lite Tech konstruktion som ska vara lite tåligare. Trots det känns brädan lätt på land, stenhård och mycket styv. Det finns lättare varianter i kolfiber, Blue Carbon och Blue Carbon Pro som kommer in till centret såsmåningom.Flytkraften och stabiliteten är bra innan start samtidigt som brädan känns liten och smidig i foilläge för att vara 95 Liter. Det här blir en perfekt vinterbräda som man flyter bra på även när vinden droppar. Den är lättstartad och man kommer snabbt upp på foilen även i lättare vindar. In och ut från stranden ett antal gånger innan jag hittade en position på foil och stroppar. När de väl satt på rätt ställe för mig kändes den här kombinationen kanonbra. Framstropparna hammnade i hålen längst bak och foilen i mitten ungefär (sjukt långa mastskenor på Starboards brädor för att passa alla foilar). Med stropparna längst bak blir touch downs mjukare och odramatiska (placeringen är personlig och om du kör med stroppar får man testa sig fram vad man gillar) och det är lätt att få tryck på foilen när man ska upp i foilläge.Det brukar alltid ta tid att segla in sig på nya prylar men efter lite skruvande kändes den här brädan kanon direkt. Om jag bra skulle ha en bräda (kommer inte att hända) skulle jag valt en sån här fast med kolfiberkonstruktion. Bra storlek för Stockholmsvatten men känns som rimlig storlek även i vågor.Kom och testa om du är nyfiken.

SUP Nybörjare abonnemang

PROVSEGLAT

Första intryck av Freewing Air V3 4,5Freewing är Starboards vingmärke. Vi har testat 2024 vingen några gånger och vi är positivt överraskade.Den nya designen är mer plan (mindre buk) än tidigare versioner och jämfört med många av de andra vingarna vi testat under 2023. Personligen gillar jag vingar med mindre buk då detta ger mer fart och stabilitet när det blåser mer och/eller när det börjar gå fort. Fler av tidigare testade vingar har bra bottendrag men så fort man kommer upp på foilen och bygger relativ vindstyrka blir de för klumpiga och tunga att hålla och ofta med bukvandring vilket skapar instabilitet. Vi har fler vingar i samma storlek som blir för stora redan vi runt 8-9 m/s. En planare vinge behöver givetvis mer vind för att komma igång men det är det vi vill ha en mindre vinge till. Vid första testen peakade vinden på uppåt 17 m/s. Då vill du givetvis ha en mindre men den kändes fortfarande hanterbar.Vingen kändes snabb, styv och balanserad även i de starkaste byarna. Vi hade för Trälhavet en unik dag med surfbara vågor trots att vi håller till inomskärs. Det gick att få till surf på 50-100m. Vingen är lätt att flagga ut och ligger balanserat utan konstigheter. I det stora hela är vi supernöjda med vingen förutom två saker. Det ena är säkert personligt men vi föredrar hårda handtag och det kommer att finnas som tillval. Med mjuka handtag i kombination med handskar vart det ansträngande för händerna trots att man körde med hängsele.Det andra (kan vara felleverans) var att wrist leashen är galet kort (Ozones midjeleash är föredömlig och är säkert en halvmeter längre). Den är helt spänd då man har den i bakre handen + att den har kardborre exponerat som den lätt fastnar i vilket gör den ännu kortare och en säkring som för lätt löper genom öglan (får förtydliga med bild eller film i framtiden). En bra wristleash kan släppa i kardborren men fortfarande sitta ihop runt armen. Det minskar risken för att tappa vingen. Gör du det när det blåser på kommer du inte ikapp den.Men som sagt var en bra vinge som kommer finnas i shopen snart och i poolen nästa år.Testnyfiken? Hör av dig så ordnar vi med en provsegling. 4,5 och 5,5 Info om vingen: https://freewing.star-board.com/wings/freewing-air/

SUP Nybörjare abonnemang

WINGFOIL CAMP

2:a - 16 december är vi i El Medano/Teneriffa. Boendet är precis vid spoten så ingen bil behövs och det är runt 10 minuter med taxi från flygplatsen till spoten. Det finns bra center med wingfoilutrustning (kite och vindsurfing också) att hyra och förvaring om man vill ta med egen utrustning.Vill du hänga på, maila oss så håller vi dig uppdaterad: info@osterskarsvattensportcenter.se

SUP Nybörjare abonnemang

NAISH DOWNWIND BOARD 125 L

Micke, Jörgen och Andrei testade Naish Downwind Board under helgen och var överens om att det var lätt att komma upp i foilläge i lätta vindar.Tanken är att det här kitet skall underlätta och korta ner tiden för inlärning och även fungera för lättvindsfoiling. Helt klart verkar konceptet fungera. Kom ner och testa!

SUP Nybörjare abonnemang

NU FINNS NAISH DOWNWIND BOARD I POOLEN.

Tanken är att den här ska underlätta för dig att komma upp på foilen tidigare än de vanliga brädorna och för lättvindssegling. Den längre vattenlinjen ger bättre glid i låga farter och du blir mindre beroende av att pumpa segelvingen och foilen för att komma upp i foilläge. Den kommer ligga i Premiumpoolen nästa år men alla som har abonnemang kan boka den nu. Säg till om du vill segla den så ska du få lite instruktioner på handhavande och själva seglandet första gången du använder den. Den passar nog inte helt nybörjare. Vi tror att du ska kommit en bit med vingandet men att du kommit till stadie där du seglar bra men har svårt att komma upp på foilen. Vi får se om det stämmer.Det ska bli spännande och se hur ni upplever den.

SUP Nybörjare abonnemang

DOCKSTART/PUMPFOIL

Den här grenen av foiling ökar i popularitet och är perfekt komplement till wingfoil om det inte blåser. Grym träning för både balans och fysik. Nu har vi tagit fram ett abonnemang där du får tillgång till nybörjarvänlig utrustning. Vill du att polarna ska testa finns det kompishyra också.

Abonnemanget

Dockstartsvideo

SUP Nybörjare abonnemang

HUR LÅNG TID TAR DET ATT LÄRA SIG WINGFOIL?

Den här frågan får vi ofta och det är givetvis indviduellt. För en del går det fort och för andra tar det längre tid. Här kan du läsa en ambitiös undersökning om hur wingfoilare upplevt inlärningen och även få en hel del bra tips. 

How long does it take to learn wingfoiling? - Wingfoil Gear Finder

SUP kajak paddling abonnemang

NYA WINGFOILKURSER

Vi har gjort om kursupplägget och fokuserar på kortare kurser som är indelade i steg vartefter du utvecklas.

Kursprogram

wingfoil abonnemang

NYA ABONNEMANG OCH UPPDATERINGAR

Nytt för i år är att alla wingfoilabonnemang inkluderar  kolifiber-SUP:arna och nybörjarsuparna. Vi har även lagt till Kompishyra för alla sporter. Har du någon som vill testa att vinga eller paddla finns nu möjligheten att hyra utrustning till dem. Du kommer även att kunna hyra wingfoilutrustning över en helg eller vecka om du vill ta med prylar över en weekend eller semestervecka.

Abonnemangen

wingfoil abonnemang

WINGFOIL PREMIUMABONNEMANG

Nytt för i år är ett Wingfoilabonnemang med mer avancerad utrustning till dig som kommit en bit i ditt vingande. Tanken är att kunna erbjuda delar av det senaste på marknaden så sortimentet kommer att förändras över tid i takt med sportens utveckling. Mindre brädor, kolfibermaster, high aspectvingar och segelvingar i det övre premiumsegmentet.

Premiumabonnemang


wingfoil abonnemang

VILL DU FÅ IGÅNG DINA BARN ELLER POLARNA?

Även om abonnemangen är lågt prissatta kan det vara en barriär för de som inte är initierade i sporten ännu. Vill du få igång någon i din närhet kan du använda dig av kompishyran. Då kan de prova på sporten utan att behöva köpa ett säsongsabonnemang. Fastnar de för sporten och vill skaffa ett abonnemang stryker vi kostnaden för de tidigare hyrestilfällena.

Wingfoil kompishyra

wingfoil abonnemang

NY E-SHOP!

Wingfoilshopen, din guide i Foiljungeln!

Vi har mångårig erfarenhet inom olika foilande vattensporter, de senaste åren med fokus på Wingfoil. Att göra dyra felköp har snarare varit regel än undantag och nu har vi gjort till vårt uppdrag att vägleda dig rätt i jungeln av utrustning med fokus på Wingfoil.I webbutiken hittar du abonnemang, kurser och ett noggrant urval av produkter, det mesta har vi testat själva och kan ge förankrade omdömen om. 

E-Shopen

wingfoil abonnemang

ENKLARE BOKNING DIREKT PÅ HEMSIDAN

Bokningen av dina pass kan du nu göra direkt på vår hemsida.

Du kan göra det enkelt för dig själv om du lägger bokningssidan och appen för den digitala nyckeln på startskärmen på din telefon brevid varandra.

Bokningssidan

SUP abonnemang hyra

NORTH SEEK 78 LITER

Den här brädan kommer att ingå i premiumabonnemanget för wingfoil. Utrustad med en Northfoil där både mast, vingar och fuselage är i kolfiber med High Aspectvinge såklart så att du får känna på bland det hetaste som finns på marknaden.

Vill du ha en alldeles egen kan du givetvis köpa den istället.

North SEEK (osterskarsvattensportcenter.se)

SUP abonnemang hyra

TEST NORTH MODE 5,5

Efter ca 8 timmars segling med North Mode 5,5 kommer en kort sammanställning.Jag brukar spara på krutet när det gäller omdömen på produkter men det blir svårt när det gäller Moden.Det är kärlek vid första vindbyn!

Hitintills har de flesta vingar jag testat varit ok till bra men med minne från vindsurfingens racesegel har jag saknat framförallt formstabilitet, fart och höjdtagningsförmåga på kryssen. Moden har allt detta och det är en tydlig skillnad mot tidigare vingar. Tack vare formstabiliteten har Moden ett brett register. Jag väger ca 90 kg och kör en bräda på 105L och Axis 1099 framvinge på ca 1150cm2. Med den kombon kommer jag igång i ca 6 m/s med 5,5m2 och väl uppe på folien kan jag segla i ca 4 m/s så länge man inte faller ner från foilläget. Max vindhastighet kanske låg runt 10 m/s och då kändes den fortfarande bra i storlek.

En galet bra vinge är samanfattningen.

Kom och testa vingen!

North Mode (osterskarsvattensportcenter.se)

SUP abonnemang hyra

TEST AXIS FOIL MED HM MAST OCH 1099 VINGE

Axis är förmodligen den mest omskrivna foilleverantören globalt och deras reviews är så bra genomgående att man nästan blir misstänksam.

Att fråga en Axisägare om en ärlig review har varit hopplöst. Alla är så sjukt nöjda att man funderar på om Axis har någon form av bonussystem för sina kunder.

Hursomhelst beställde vi en setup i höstas och har nu ett gäng timmar på vattnet med den. Kitet består av High Modulus mast 90cm, Ultrashort fuselage 64cm, framvinge ART 1099 och 375 bakvinge.

Första testerna var för att avgöra om 1099 (1142cm2) vingen kunde fungera som största vinge för mina 90kg och det gör den defenitivt. Med 6m2 North Nova och 98 liters North Seek kommer jag igång i ca 4-5 m/s och kan segla i betydligt mindre vind väl uppe på foilen. 1099 vingen har ett enormt glid. Tex om man kommer in i en gipp i runt 3 m/s faller jag normalt sett igenom och stannar. Med 1099 börjar du i ett högt läge och sen pumpar du foilen igenom gippen. Grymt cool känsla!

Jag kommer inte behöva en större vinge för lättvind och den har funkat bra i vindar upp till 10/12 ms så nästa vinge blir en mindre, förmodligen en ART 899.

Glidet i vingen gör att du har gott om tid i manövrar som gippar och slag och du kan fånga även små vågor att surfa på. Spännvidden ger givetvis också bra höjdtagning mot vinden.

För att hantera spännvidden på 110cm för denna typ av framvinge behövs en mycket styv mast. Har du inte det blir allt svampigt, segt och tråkigt att foila.

Axis 19mm aluminiummast är en av marknadens styvaste och är styvare än många av konkurrenternas kolfibermaster så den är ett bra alternativ. Om du är superdedikerad är Axis HM kolfibermast förmodligen det bästa som finns i dagsläget när det kommer till styvhet i kombination med en tunn profil som ger mer fart.

Är det mycket svårare med high aspect vingar kontra mid aspect? Det är en annorlunda startteknik kontra mer nybörjarvänliga vingar men jag anser inte att det är speciellt svårt när du väl har lärt dig att foila. High aspect vingen pumpas med mycket mindre rörelser vid starten då den är känsligare för stallning. Något du lär dig ganska kvickt. Väl uppe på foilen upplever jag den som snäll och följsam och det ska till ganska mycket innan den stallar.

Kom ut och testa!

Axis HM mast med ART 1099 vinge (osterskarsvattensportcenter.se)


SUP abonnemang hyra

GOTLAND SURFSAFARI 15-21:A MAJ

Häng med på ett surfsafari till Gotland/Fårö i maj.

Ön bjuder på ett antal bra spotar med allt från långgrunda plattvattenspottar till riktigt bra vågspotar när det blåser på. Vi kör wingfoil, kitar eller vindsurfar,  humör och väder.

Planen är att ta sig till den spoten som för dagen bjuder på de bästa förutsättningarna i förhållande till vind och vågor. Merparten av de som åker med i kommer bo i husbilar, husvagn eller tält. Har du inte tillgång till husbil, slå dig ihop med en kompis och hyr en. Vill man bo på vandrarhem, stuga eller hotell är det här en vecka då det är hyfsat lätt att boka boende från dag till dag. Ett tips är att boka din båtbiljett tidigt då turer runt Kristi Himmelsfärdhelgen brukar bli fullbokade tidigt på året. Har du någon fundering, ring Mats 0708 933 971

Skicka intresseanmälan om du vill hänga på så får du fortlöpande information: info@osterskarsvattensportcenter.se

NYHETER

SUP Nybörjare abonnemang

FINNS DET ETT MILJÖENGAGEMANG I SURFBRANSCHEN OCH VÄRDERAR DU SOM KÖPARE DET?

Vi erkänner att vi inte direkt tänker på några miljöaspekter när vi står och dreglar över nya surfleksaker. Men det finns tillverkare som har ett stort engagemang och kompenserar för en del av miljöbelastningen som våra leksaker skapar. Så ett litet steg som konsument kan vara att stötta dem med engagemanget. 

Starboard är en av världens ledande tillverkare av stand up paddle boards (SUP), surfing och vindsurfing utrustning. Företaget är känt för sina innovativa produkter och har också gjort sig känt för sitt starka miljöengagemang.

For every board Starboard plants 3 mangrove trees with Worldview International Foundation.Each tree absorbs 673kg of CO2 during its first 25 years.50% of absorption goes towards offsetting this board & 50% is secured as carbon credits to fund livelihood projects in Myanmar.The average emission from a Starboard board is 100 kg CO2.By planting 3 trees per board we offset this 10 x over. The Wingboard has an average carbon footprint of 130.6 kg per board.

1.4 kg of trash is collected per board by starboard pop crews at beaches in Thailand & Myanmar.Globally, an individual is responsible for 1.4 kg of plastic reaching the ocean every year.Starboard balances this amount for our customers.The Wingboard has an average plastic content of 11.8 kg per board.

Starboards miljöengagemang sträcker sig över flera områden, inklusive hållbar produktion och återvinning av material, samt deltagande i projekt som syftar till att skydda våra hav och bevara den biologiska mångfalden.

Dessutom är Starboard engagerade i att minska användningen av plast i deras produkter. Genom att använda sig av tekniker och material som minimerar plastanvändningen har företaget bidragit till att minska miljöpåverkan. De strävar också efter att använda återvunnet material när det är möjligt och är en del av en global rörelse för att minska plastavfallet i våra hav.

För att bidra till skyddet av våra hav och bevara den biologiska mångfalden deltar Starboard aktivt i projekt som arbetar för detta syfte. De samarbetar med organisationer som Sustainable Surf och The Plastic Soup Foundation för att stödja och delta i projekt som syftar till att rena våra hav och minska mängden plastavfall. Starboard är också engagerade i projekten Blue Carbon och SeaTrees, som jobbar för att bevara våtmarker och mangroveträsk som är viktiga för att skydda kustmiljöer och bekämpa klimatförändringar.

Företagets miljöengagemang har fått stor uppmärksamhet och hyllningar från både kunder och branschen. Starboard har tilldelats flera priser för sina insatser inom hållbarhet och innovation, inklusive Sustainable Surf Industry of the Year och Outdoor Industry Award.

Genom sitt miljöengagemang har Starboard visat att det är möjligt att driva ett framgångsrikt företag samtidigt som man tar ansvar för miljön. Genom att använda sig av biomaterial, minimera användningen av plast och delta i projekt för att skydda våra hav, har Starboard satt en hög standard för miljöansvar inom vattensportindustrin.

SUP Nybörjare abonnemang

SPOTGUIDE

Här ligger centret.

Parkering finns i anslutning till centret och restaurangen. Under sommarmånaderna är det max 4 timmars parkering. Vid vändplanen finns parkeringar utan tidsbegränsning i dagsläget (2023)

Riggytan är framför det gula huset/centret. Under högsommaren kan det vara trångt med badgäster på stranden. Visa hänsyn och var försiktig så att du inte skadar någon. Ligger de i vägen be dem snällt att flytta sig så att du kan sjösätta säkert.

I och urstigning ur vattnet sker utefter vasskanten till vänster när du tittar ut över vattnet. X:en markerar en stenkista (markerade med bojar under säsong men beakta att bojarna inte alltid är precisa). Håll dig borta från den för att undvika person och materialskador. Hoppa aldrig av brädan utan kryp av. Det finns föremål på botten som du kan skada dig på. Utefter vasskanten mot öster är det långgrunt och dyigt och under de varma månaderna är det gott om slingerväxter som fastnar i foilen. Vid nödfall kan man ta sig i land utmed den här sträckan.

För vindprognoser finns flertalet appar. Windy är en av dem och den tycker vi stämmer bra och den ger en tydlig grafik av spoten, vindriktning och styrka.

För vind i realtid finns appen Viva Sjöfartsverket. Det finns en vindstation som heter Östra Älgögrund som ligger i närheten av spoten och ger en bra indikation av vindläget.

Vindriktningar. Ost-sydost är de vindriktningar som ger jämnast vindar och det blir också som mest vågor. Är du ovan blåser du inte utåt farleden på de här riktningarna. Börjar du driva in mot Tunaviken försök att ta dig in innan sjöräddningens brygga. Efter den är det mest privata sjötomter varav vissa ägare ej uppskattar oväntat besök.

Syd är rak pålandsvind och du behöver paddla ut en bit innan du kan starta. Plattvatten och byigt. Bäst vind får du i en linje syd/nord från Resarö Ström.

Sydväst - Nordväst blir byigt och platt vatten. Bäst vind får man om man ger sig ut en bit på Trälhavet och du får kryssa tillbaka.

Nord är rak frånlandsvind och du bör kunna kryssa för att ta dig hem igen eller vara beredd på att paddla. Nära stranden är det ont om vind och snurrigt. Bäst vind får man i en nordsydlig linje mellan Lindholmsviken och Resarö Ström.

SUP Nybörjare abonnemang

NY UTRUSTNING TILL POOLEN

Vi börjar stegvis byta ut merparten av utrustningen i H2oSportpool. Under morgondagen får vi leverans av 2024 års modeller av Starboard Wingboard och Take Off. 140, 115 och 95 liters. De här kommer att finnas i Standardabonnemangen. Vi fyller på med några vingar också. För dig som hellre skaffar egen utrustning istället för abonnemang kommer de här produkterna snart upp i webshopen.Var beredd på att det kan vara lite stökigt med bokningar och rent fysiskt på centret under helgen då vi inte vet hur långt vi hinner byta utrustningen under morgondagen.Kom förbi och kläm och känn om du är nyfiken.Info om utrustningen:Starboard Wingboard: https://foilboard.star-board.com/wingboards/wingboard-foil/Starboard Take Off: https://foilboard.star-board.com/win.../take-off-foil-board/Freewing: https://freewing.star-board.com/wings/freewing-air/#wingfoil#h2osportpool#StarboardWing#freewing

SUP Nybörjare abonnemang

OZONE FLUX

Vi har kört Ozone Flux 5,7m2 sedan början av juli och som vanligt tar det tid för oss att komma med omdömen då det tar tid att segla in sig på ny utrustning och ärligt talat var vi inte imponerade i början.Ozones vingar produceras ”On Demand” i deras egna fabrik och leveranstiden är ca 4 veckor från beställning. Det här borgar för hög kvalite och att det förmodligen inte kommer några prisdumpar pga för stora lager. Det borde vara bra för andrahandsvärdet. Vingen levereras med midjeleash som är generöst tilltagen i längd vilket underlättar i manövrar.Det är mycket teknik insydd i vingen. Här kan du läsa mer om det: https://ozonekites.com/wings/flux-v1-racing/Här kan du beställa den: https://www.osterskarsvattensportcenter.se/wingfoilsh.../...Det man märker direkt när man börjar segla med vingen är kraften och manöverbarheten. Det är mycket ”Power” i vingen och bra bottendrag. Andra vingar vi testat med bra bottendrag har snabbt blivit tunga och obalanserade med bukvandring när man börjar bli överriggad. Fluxen har inte dessa tendenser, den är grymt välbalanserad i hela registret.Vikten på oss som testat vingen är 90kg+, brädor 75 och 90 liter, Axis Foil HM-mast med 899 framvinge på ca 850 cm2.Bottendrag/pump: Lätt att pumpa igång med och man får bra respons från vingspetsarna som flexar fint i pumpen. Med bra teknik kommer man i gång runt 4-5m/s med ovanstående utrustning.Övre vindregister: På plattvatten kör vi den upp till runt 10 m/s och då är den fortfarande helt balanseradHöjdtagning/kryss: Vi har inga mätinstrument el dylikt att kolla kryssvinklar, vmg etc men känslan är att kryssvinklarna är bättre än tidigare testade vingar. För att få ut optimalt ur vingen på kryss rekommenderas hängsele. Det här gäller givetvis alla vingar men blir mer påtagligt desto mer power det är i vingen. Fart: Återigen inga mätningar men det känns som den snabbaste vingen vi testat.Slag: Här skiljer sig Fluxen avsevärt från alla andra vingar vi testat. När du ska få över vingen till den nya bogen går Fluxen som på autopilot. När vi gått tillbaka till andra vingar får man känslan av att fastna med vingen i horisontalläge och man får tvinga ner den på nya sidan. Det här handlar självklart om att lära sig sin vinges beteende och få in det i muskelminnet men när man går tillbaka till Fluxen är det som en dröm i slagen. Vad det här beror på vet vi inte riktigt men vi gissar på att High Aspect designen med bakåtsvepta och spetsiga vingspetsar gör att den kommer över på nya sidan med litet motstånd. Formstabilitet över tid: Flera av våra tidigare vingar har tappat formen väldigt snabbt och vingen börjar ”baga”. Några av de billigare varianterna har tappat formen efter mindre än 20 timmars användning. En ”bagig ” vinge är inte roligt att segla med. Fluxen är seglad regelbundet under 4 månader nu och den känns fortfarande som ny. Önskemål: Det enda som vi skulle vilja ändra är distansen mellan handtagen där vi skulle önska en kortare distans. För själva seglingen är det inte ett bekymmer men när man kopplar på hängselelinan blir det väldigt brett mellan fästpunkterna. En kortare distans mellan infästningarna ger mer känsla i vingtrimmet. Har du vindsurfat vet du vad det handlar om. Man kan lösa det här genom att sätta en extralina mellan handtagen men det hade varit mer ”cleant” utan.Är det här våran favoritvinge nu? Absolut!Blir du nyfiken, kom ner och testa!

SUP Nybörjare abonnemang

TEST STARBOARD TAKE OFF 95 LIITER

Första intryck, Test med Axis 899 (ca 850 cm2) frontvinge, 90 cm HM mast och Ozone Flux 5,7. Åkarvikt + 90 kg. Vind 4-10 m/sStarboard har en volymfördelning där de lägger mycket av volymen ute i kanterna samtidigt som däcket där du har fötterna är nedsänkt/konkavt för att få bättre kontakt med foilen. Den här brädan som ligger i Standardpoolen är Lite Tech konstruktion som ska vara lite tåligare. Trots det känns brädan lätt på land, stenhård och mycket styv. Det finns lättare varianter i kolfiber, Blue Carbon och Blue Carbon Pro som kommer in till centret såsmåningom.Flytkraften och stabiliteten är bra innan start samtidigt som brädan känns liten och smidig i foilläge för att vara 95 Liter. Det här blir en perfekt vinterbräda som man flyter bra på även när vinden droppar. Den är lättstartad och man kommer snabbt upp på foilen även i lättare vindar. In och ut från stranden ett antal gånger innan jag hittade en position på foil och stroppar. När de väl satt på rätt ställe för mig kändes den här kombinationen kanonbra. Framstropparna hammnade i hålen längst bak och foilen i mitten ungefär (sjukt långa mastskenor på Starboards brädor för att passa alla foilar). Med stropparna längst bak blir touch downs mjukare och odramatiska (placeringen är personlig och om du kör med stroppar får man testa sig fram vad man gillar) och det är lätt att få tryck på foilen när man ska upp i foilläge.Det brukar alltid ta tid att segla in sig på nya prylar men efter lite skruvande kändes den här brädan kanon direkt. Om jag bra skulle ha en bräda (kommer inte att hända) skulle jag valt en sån här fast med kolfiberkonstruktion. Bra storlek för Stockholmsvatten men känns som rimlig storlek även i vågor.Kom och testa om du är nyfiken.

SUP Nybörjare abonnemang

PROVSEGLAT

Första intryck av Freewing Air V3 4,5Freewing är Starboards vingmärke. Vi har testat 2024 vingen några gånger och vi är positivt överraskade.Den nya designen är mer plan (mindre buk) än tidigare versioner och jämfört med många av de andra vingarna vi testat under 2023. Personligen gillar jag vingar med mindre buk då detta ger mer fart och stabilitet när det blåser mer och/eller när det börjar gå fort. Fler av tidigare testade vingar har bra bottendrag men så fort man kommer upp på foilen och bygger relativ vindstyrka blir de för klumpiga och tunga att hålla och ofta med bukvandring vilket skapar instabilitet. Vi har fler vingar i samma storlek som blir för stora redan vi runt 8-9 m/s. En planare vinge behöver givetvis mer vind för att komma igång men det är det vi vill ha en mindre vinge till. Vid första testen peakade vinden på uppåt 17 m/s. Då vill du givetvis ha en mindre men den kändes fortfarande hanterbar.Vingen kändes snabb, styv och balanserad även i de starkaste byarna. Vi hade för Trälhavet en unik dag med surfbara vågor trots att vi håller till inomskärs. Det gick att få till surf på 50-100m. Vingen är lätt att flagga ut och ligger balanserat utan konstigheter. I det stora hela är vi supernöjda med vingen förutom två saker. Det ena är säkert personligt men vi föredrar hårda handtag och det kommer att finnas som tillval. Med mjuka handtag i kombination med handskar vart det ansträngande för händerna trots att man körde med hängsele.Det andra (kan vara felleverans) var att wrist leashen är galet kort (Ozones midjeleash är föredömlig och är säkert en halvmeter längre). Den är helt spänd då man har den i bakre handen + att den har kardborre exponerat som den lätt fastnar i vilket gör den ännu kortare och en säkring som för lätt löper genom öglan (får förtydliga med bild eller film i framtiden). En bra wristleash kan släppa i kardborren men fortfarande sitta ihop runt armen. Det minskar risken för att tappa vingen. Gör du det när det blåser på kommer du inte ikapp den.Men som sagt var en bra vinge som kommer finnas i shopen snart och i poolen nästa år.Testnyfiken? Hör av dig så ordnar vi med en provsegling. 4,5 och 5,5 Info om vingen: https://freewing.star-board.com/wings/freewing-air/

SUP Nybörjare abonnemang

WINGFOIL CAMP

2:a - 16 december är vi i El Medano/Teneriffa. Boendet är precis vid spoten så ingen bil behövs och det är runt 10 minuter med taxi från flygplatsen till spoten. Det finns bra center med wingfoilutrustning (kite och vindsurfing också) att hyra och förvaring om man vill ta med egen utrustning.Vill du hänga på, maila oss så håller vi dig uppdaterad: info@osterskarsvattensportcenter.se

SUP Nybörjare abonnemang

NAISH DOWNWIND BOARD 125 L

Micke, Jörgen och Andrei testade Naish Downwind Board under helgen och var överens om att det var lätt att komma upp i foilläge i lätta vindar.Tanken är att det här kitet skall underlätta och korta ner tiden för inlärning och även fungera för lättvindsfoiling. Helt klart verkar konceptet fungera. Kom ner och testa!

SUP Nybörjare abonnemang

NU FINNS NAISH DOWNWIND BOARD I POOLEN.

Tanken är att den här ska underlätta för dig att komma upp på foilen tidigare än de vanliga brädorna och för lättvindssegling. Den längre vattenlinjen ger bättre glid i låga farter och du blir mindre beroende av att pumpa segelvingen och foilen för att komma upp i foilläge. Den kommer ligga i Premiumpoolen nästa år men alla som har abonnemang kan boka den nu. Säg till om du vill segla den så ska du få lite instruktioner på handhavande och själva seglandet första gången du använder den. Den passar nog inte helt nybörjare. Vi tror att du ska kommit en bit med vingandet men att du kommit till stadie där du seglar bra men har svårt att komma upp på foilen. Vi får se om det stämmer.Det ska bli spännande och se hur ni upplever den.

SUP Nybörjare abonnemang

DOCKSTART/PUMPFOIL

Den här grenen av foiling ökar i popularitet och är perfekt komplement till wingfoil om det inte blåser. Grym träning för både balans och fysik. Nu har vi tagit fram ett abonnemang där du får tillgång till nybörjarvänlig utrustning. Vill du att polarna ska testa finns det kompishyra också.

Abonnemanget

Dockstartsvideo

SUP Nybörjare abonnemang

HUR LÅNG TID TAR DET ATT LÄRA SIG WINGFOIL?

Den här frågan får vi ofta och det är givetvis indviduellt. För en del går det fort och för andra tar det längre tid. Här kan du läsa en ambitiös undersökning om hur wingfoilare upplevt inlärningen och även få en hel del bra tips. 

How long does it take to learn wingfoiling? - Wingfoil Gear Finder

SUP kajak paddling abonnemang

NYA WINGFOILKURSER

Vi har gjort om kursupplägget och fokuserar på kortare kurser som är indelade i steg vartefter du utvecklas.

Kursprogram

wingfoil abonnemang

NYA ABONNEMANG OCH UPPDATERINGAR

Nytt för i år är att alla wingfoilabonnemang inkluderar  kolifiber-SUP:arna och nybörjarsuparna. Vi har även lagt till Kompishyra för alla sporter. Har du någon som vill testa att vinga eller paddla finns nu möjligheten att hyra utrustning till dem. Du kommer även att kunna hyra wingfoilutrustning över en helg eller vecka om du vill ta med prylar över en weekend eller semestervecka.

Abonnemangen

wingfoil abonnemang

WINGFOIL PREMIUMABONNEMANG

Nytt för i år är ett Wingfoilabonnemang med mer avancerad utrustning till dig som kommit en bit i ditt vingande. Tanken är att kunna erbjuda delar av det senaste på marknaden så sortimentet kommer att förändras över tid i takt med sportens utveckling. Mindre brädor, kolfibermaster, high aspectvingar och segelvingar i det övre premiumsegmentet.

Premiumabonnemang


wingfoil abonnemang

VILL DU FÅ IGÅNG DINA BARN ELLER POLARNA?

Även om abonnemangen är lågt prissatta kan det vara en barriär för de som inte är initierade i sporten ännu. Vill du få igång någon i din närhet kan du använda dig av kompishyran. Då kan de prova på sporten utan att behöva köpa ett säsongsabonnemang. Fastnar de för sporten och vill skaffa ett abonnemang stryker vi kostnaden för de tidigare hyrestilfällena.

Wingfoil kompishyra

wingfoil abonnemang

NY E-SHOP!

Wingfoilshopen, din guide i Foiljungeln!

Vi har mångårig erfarenhet inom olika foilande vattensporter, de senaste åren med fokus på Wingfoil. Att göra dyra felköp har snarare varit regel än undantag och nu har vi gjort till vårt uppdrag att vägleda dig rätt i jungeln av utrustning med fokus på Wingfoil.I webbutiken hittar du abonnemang, kurser och ett noggrant urval av produkter, det mesta har vi testat själva och kan ge förankrade omdömen om. 

E-Shopen

wingfoil abonnemang

ENKLARE BOKNING DIREKT PÅ HEMSIDAN

Bokningen av dina pass kan du nu göra direkt på vår hemsida.

Du kan göra det enkelt för dig själv om du lägger bokningssidan och appen för den digitala nyckeln på startskärmen på din telefon brevid varandra.

Bokningssidan

SUP abonnemang hyra

NORTH SEEK 78 LITER

Den här brädan kommer att ingå i premiumabonnemanget för wingfoil. Utrustad med en Northfoil där både mast, vingar och fuselage är i kolfiber med High Aspectvinge såklart så att du får känna på bland det hetaste som finns på marknaden.

Vill du ha en alldeles egen kan du givetvis köpa den istället.

North SEEK (osterskarsvattensportcenter.se)

SUP abonnemang hyra

TEST NORTH MODE 5,5

Efter ca 8 timmars segling med North Mode 5,5 kommer en kort sammanställning.Jag brukar spara på krutet när det gäller omdömen på produkter men det blir svårt när det gäller Moden.Det är kärlek vid första vindbyn!

Hitintills har de flesta vingar jag testat varit ok till bra men med minne från vindsurfingens racesegel har jag saknat framförallt formstabilitet, fart och höjdtagningsförmåga på kryssen. Moden har allt detta och det är en tydlig skillnad mot tidigare vingar. Tack vare formstabiliteten har Moden ett brett register. Jag väger ca 90 kg och kör en bräda på 105L och Axis 1099 framvinge på ca 1150cm2. Med den kombon kommer jag igång i ca 6 m/s med 5,5m2 och väl uppe på folien kan jag segla i ca 4 m/s så länge man inte faller ner från foilläget. Max vindhastighet kanske låg runt 10 m/s och då kändes den fortfarande bra i storlek.

En galet bra vinge är samanfattningen.

Kom och testa vingen!

North Mode (osterskarsvattensportcenter.se)

SUP abonnemang hyra

TEST AXIS FOIL MED HM MAST OCH 1099 VINGE

Axis är förmodligen den mest omskrivna foilleverantören globalt och deras reviews är så bra genomgående att man nästan blir misstänksam.

Att fråga en Axisägare om en ärlig review har varit hopplöst. Alla är så sjukt nöjda att man funderar på om Axis har någon form av bonussystem för sina kunder.

Hursomhelst beställde vi en setup i höstas och har nu ett gäng timmar på vattnet med den. Kitet består av High Modulus mast 90cm, Ultrashort fuselage 64cm, framvinge ART 1099 och 375 bakvinge.

Första testerna var för att avgöra om 1099 (1142cm2) vingen kunde fungera som största vinge för mina 90kg och det gör den defenitivt. Med 6m2 North Nova och 98 liters North Seek kommer jag igång i ca 4-5 m/s och kan segla i betydligt mindre vind väl uppe på foilen. 1099 vingen har ett enormt glid. Tex om man kommer in i en gipp i runt 3 m/s faller jag normalt sett igenom och stannar. Med 1099 börjar du i ett högt läge och sen pumpar du foilen igenom gippen. Grymt cool känsla!

Jag kommer inte behöva en större vinge för lättvind och den har funkat bra i vindar upp till 10/12 ms så nästa vinge blir en mindre, förmodligen en ART 899.

Glidet i vingen gör att du har gott om tid i manövrar som gippar och slag och du kan fånga även små vågor att surfa på. Spännvidden ger givetvis också bra höjdtagning mot vinden.

För att hantera spännvidden på 110cm för denna typ av framvinge behövs en mycket styv mast. Har du inte det blir allt svampigt, segt och tråkigt att foila.

Axis 19mm aluminiummast är en av marknadens styvaste och är styvare än många av konkurrenternas kolfibermaster så den är ett bra alternativ. Om du är superdedikerad är Axis HM kolfibermast förmodligen det bästa som finns i dagsläget när det kommer till styvhet i kombination med en tunn profil som ger mer fart.

Är det mycket svårare med high aspect vingar kontra mid aspect? Det är en annorlunda startteknik kontra mer nybörjarvänliga vingar men jag anser inte att det är speciellt svårt när du väl har lärt dig att foila. High aspect vingen pumpas med mycket mindre rörelser vid starten då den är känsligare för stallning. Något du lär dig ganska kvickt. Väl uppe på foilen upplever jag den som snäll och följsam och det ska till ganska mycket innan den stallar.

Kom ut och testa!

Axis HM mast med ART 1099 vinge (osterskarsvattensportcenter.se)


SUP abonnemang hyra

GOTLAND SURFSAFARI 15-21:A MAJ

Häng med på ett surfsafari till Gotland/Fårö i maj.

Ön bjuder på ett antal bra spotar med allt från långgrunda plattvattenspottar till riktigt bra vågspotar när det blåser på. Vi kör wingfoil, kitar eller vindsurfar,  humör och väder.

Planen är att ta sig till den spoten som för dagen bjuder på de bästa förutsättningarna i förhållande till vind och vågor. Merparten av de som åker med i kommer bo i husbilar, husvagn eller tält. Har du inte tillgång till husbil, slå dig ihop med en kompis och hyr en. Vill man bo på vandrarhem, stuga eller hotell är det här en vecka då det är hyfsat lätt att boka boende från dag till dag. Ett tips är att boka din båtbiljett tidigt då turer runt Kristi Himmelsfärdhelgen brukar bli fullbokade tidigt på året. Har du någon fundering, ring Mats 0708 933 971

Skicka intresseanmälan om du vill hänga på så får du fortlöpande information: info@osterskarsvattensportcenter.se